Columbia Universitets datamaskin historie   
 

IBM's marineammunisjons forskningskalkulator

IBM NORC ved Columbia U
Faith Lillibridge ved NORC konsollen: femte etasje, IBM Watson laboratoriumet, 612 West 115th Street NYC, 1954.

[ Tilegnelse ] [ Bildegalleri ] [ Referanser ]

IBM's marineammunisjons forskningskalkulator (NORC) var den første superdatamaskinen (1) og den kraftigste datamaskinen i verden fra 1954 til omkring 1963, og forble i bruk inntil 1968. Bygget mellom 1950 og 1954 ved Columbia universitetet's IBM Watson vitenskapelige laboratorium 612 West 115th Street var lokasjon, NORC's spefikasjoner inkludert [4,9]:

CRT minnet ble konvertert til et 20,000-ord 8-millisekunds ferritt kjerne minne i et prosjekt som ble tildelt Daystrom Instrument i 1958 for å bli levert i midten av 1959, og ble levert i mars 1960. I følge rapportene på den tiden, hadde NORC 2000 ord fra Williams rør minne, ikke 3600, som gjorde at oppgraderingen representerte en tidobling i kapasiteten og "nedkortingen på vedlikehold og avbrudd som kom med det nye minnet ... bandt sammen omkring en ekstra time med nyttig tid for hver 24." [115,116].

"Pålitelighet var et ekstremt viktig mål for NORC besetningen, i det det begynte med innledende utforming og konstruksjon av maskinen og fortsatte gjennom dets levetid den var i drift. NORC's langligethet (14 år), vitner om suksessen fra denne innsatsen" [61]. En nå forsvunnet Manchester universitets NORC side sa, "Til tross for [dets] høye grad av kompleksitet, var 92% av [NORC's] tid brukt på drive med produktivetet med 15,000 funksjoner per sekund — en driftssikerhet som kunne misunnes av mange etterfølgende maskiner."

"Et bemanning på nærmere 60 personer var nødvendig for å sette sammen [NORC] fra deler som var laget av IBM og av flere mindre underleverandører i New York området, inkludert et i Paterson, N.J., som ansatte husmødre, på deltid, for å utføre håndskriving" [40]. I mens skulle "Mike the Expediter" (M.J. Plum) gjøre daglige streifetog til Cortland og Canal Streets på jakt etter deler [59]. Watson Lab NORC personal ledelse var blant disse [9,61]:

Anvarlige ingeniør: Byron Havens
Assisterende Prosjekt Leder: W.J. Deerhake (CU Adj Asst Prof EE)
Logikk og Kontrol Design:   Ken Schreiner
Krets Design: C.R. Borders
Mekanisk Design: Robert Schubert
Programmering: Joachim Jeenel

"Selv om NORC was et objekt uten kostnad, en maskin som var unik i sitt slag, og utenfor hovedstrømmen av datamaskin utikling, var innflytelsen på andre datamaskiner merkbar i mange år. Mens den var under konstruksjon, bygde ingeniørerer 701 som ikke bare gjorde bruk av mikrosekunds forsinkelse kretsen men som også gjorde nytte av Deerhake's arbeid i å overkomme vanskeligheter som var funnet i elektrostatisk lagring -- som også 701 benyttet." [9] NORC inkluderte også det den første input-output kanalen, som synkroniserte strømmen av data inn til og utfra datamaskinen mens databehandling var i framdrift, som fritok sentralrprosessen fra den oppgaven, et konsept som raskt ble tilpasset rundt om i landet.

Her er en annen oversikt. Dette bildet ble publisert i IBM Business Machines, 23. desember 1954 [58]; Byron Havens er til høyre. Kopien som viser her (i likhet med bildet oppe) er scannet fra et originalt 8x10 blankt papir fra IBM's trykk sett, tilført av Ken Schreiner, ledende logikk kontroll design ingeniør ved NORC prosjektet.

IBM NORC at Columbia U
Faith Lillibridge ved NORC konsollen; Byron Havens til høyre, Columbia University, 1954.

Fra J.A.N. Lee's rubrikk i 50 års jubileumets sak med IEEE Datamaskinen:

Marinens overflatevåpen senter ved Dahlgren, Virginia, var det første stedet til den amerikanske marinens databehandling, som begynte ved 1948 installasjonen av Howard Aiken's Mark II, etterfulgt av Mark III i 1951. Senterets neste maskin, marineammunisjons forskningskalkulator (NORC), ble bygd ved Watson vitenskapelige laboratorium under ledelse av Wallace Eckert. I begynnelsen, hadde NORC vært satt opp for levering ved White Oak Marine lokale i nærheten av Washington, D.C., men Marinen omdirigerte det til den erfarne bemanningen ved Dahlgren. Fysiker Edward Teller hadde forsøkt å få have it avledet til Lawrence Livermore nasjonale laboratorium, i det han argumenterte med at laboratoriumets kjernefysiske kalkulasjoner var mer viktig enn Dahlgren's ballistiske beregninger. Marinen vant, og NORC var dedikert til Dahlgren 2.desember, 1954. John von Neumann, som nettopp hadde fullført arbeid på IAS maskinen, var den toneangivende formidleren.

(Tilegnelsen ble faktisk holdt ved Watson laboratoriumet; NORC ble ikke flyttet til Dahlgren før sommeren 1955 [4].)

NORC tilegnelsen

NORC dedication
NORC tilegnelsen, Watson laboratoriumet, Columbia University, 2.desember 1954. Bidrog til bildet: Herb Grosch.

Ved NORC tilegnelsen i Watson laboratoriumet, 2.desember 1954: IBM formann Thomas J. Watson, Underadmiral E.A. Solomons (Utøvende kontor, Sjøforsvarsminister), Jeannette Watson (Mrs. Watson Senior), Columbia professor Wallace Eckert, John von Neumann, Captain C.K. Bergin (Leder, R&D, Artilleri byrået, Sjøkrigsavdelinen), Underadmiral C.G. Warfield (Executive Office, Secretary of the Navy) [9,59,61]:

Admiral Solomons hadde vært kaptein på Jageren USS Morris, som var i slagene ved Korallhavet og Midway og ble til slutt lemlested av et selvmords angrep utenfor Okinawa. Ikke med, med også tilstede: kommende IBM formann Thomas J. Watson Junior, Vise-Admiral L.T. Du Bose (som hadde kommandoen for den tunge krysseren USS Portland ved slaget ved Midway), Columbia president Grayson Kirk, noen andre universitet presidenter, Columbia's Ben Wood og Hilleth Thomas, en mengde IBM funksjonærer, Watson laboratoriumets NORC ingeniører, 200 andre "vitenskapelige, foretningsmessige, og militære ledere." NORC selv, som beregnet π 3000 sifre for anledningen [9,58], er bakgrunnen.

NORC var en gren-adresse maskin ("multipliser A ganger B og lagrer resultatet i C"). Det ble programmert direkte i maskinspråket; montører kom senere. Ken King (den gang en Watson kamerat, det vil si Columbia doktorgradstudent ved Watson laboratoriumet) programmerte demonstrasjons utgaven og korrigerer protokollen til følgende: "Jeg utførte π og e (grunnlaget for naturlige algoritmer) til 1,000,000 steder ved tilegnelsen ved Norc fordi John von Neumann ville bekrefte at sifrtene var tilfeldige." [65]

Ken Schreiner [61] husker tilbake, "De mest beærede gjestene ankom om morgenen, og det var da fotografiene av 'VIPene' ble tatt innenfor begrensningne i NORC lokalet. Andre (resten av de 200 menneskene) kom først til Luncheon ved manns fakultets klubben [ved West 117th Street, på ytre siden av universitetsområdet]... John von Neumann var den framhevde talsmannen. I løpet av timene etter luncheon, ble gjestene delt opp og ledet inn og ut av NORC rommet, observerte maskinen, mottok framvisning, og mottok svar på spørsmål. Selv om det hele ble strukket ut i tid, tror jeg ikke det ble noen køer." (I 1954, hadde Columbia menn og kvinner adskilte fakultets klubber; nå er det bare en fakultets klubb.)

NORC Guest Book Signing
Wallace Eckert, Frank Diehl Fackenthal, Robert J. Oppenheimer, Thomas J. Watson, Sr., Columbia's visepresident George Pegram (signerer gjestebok), John von Neumann, og I.I. Rabi ved NORC resepsjonen ved mennenes fakultets klubb, 2.december, 1954. Bilde tillatelse Herb Grosch (click for full-size higher-resolution image).

Ken King minnes [65] at i de seks månedene mellom NORC's komplementering og dets overlevering til Marinen, "Dan Tycho og jeg, som tese studenter av LH Thomas, databehandlet bølge funksjonene til Helium atomet ved Norc (Dan Tycho's doktor avhandling). Dette ble gjort under rubrikken med testing av maskinen." Selvsagt hadde Professor Eckert også tilgang til maskinen, og benyttet den til å arbeide med månens posisjon ved å databehandle the efemeridene direkte fra Brown's likningen. Oppgaven var enorm og involverte omkring 1,650 trigonometriske uttrykk, mange av dem med variable koeffisienter, og likevel ble resultetene så bra at i 1965 var han i stand til å vise direkte at på en korrekt måte at det eksisterte en konsentrasjon av masse i nærheten av måneoverflaten (kilde: O'Connor og Robertson).

I 1958, sa Eckert om NORC, "En beregning som omfatter en milliard av aritmetiske funksjoner av store tall kan fullføres på Norc i løpet av omtrent en dag, selv om det foresees enda mer kraftfulle kalkulatorer for å møte det stadig økende kravet fra vitenskap og teknologi hvor løsningen på et stort problem genererer enda større problemer." [81].

Seks fotografier fra IBM's desember 1954 NORC trykk sett, pluss avis klipp og et program, bidratt av Ken Schreiner, pluss en rekke andre bilder. I følge Prof. Eckert, "de fleste av bildene ble tatt av Mr. A.W. Hummers" [64]. Det er ikke verdt noe IBM's bruk av ordet "datamaskin" i bildeteksten; dette er muligens første gangen IBM brukte denne betegnelsen (heller enn "automatiske kalkulatorer" eller "data prosesserings maskin") å betegne en program lagret databehandlings enhet. Klikk på det bilde for å forstørre. Full størrelse bildet tar opp 100% av nettleser vinduet ditt, så om du maksimerer nettleser vinduet ditt, så vil du få et helskjerm dekkende bilde.

Noter:

  1. Den første superdatamaskinen i betydningen av at det var den første hvor på det erklærte formålet var å gå forbi alle andre datamaskiner og at det var et betydelig antall av andre datamaskiner å overgå (således vil en ikke kalle ENIAC eller ASCC en superdatamaskin); ifølge Eckert's ord, "Målet har vært å innlemme i denn 'enestående i sitt slag' kalkulatoren de mest avanserte utviklingene for å produsere en kalkulator særlig beregnet for å lage en løsning på de store komplekse problemene. For å oppnå dette har det ikke blitt spart på innsatsen for å sikre ekstremt høy fart, stor pålitelighet, og enkelhet i driften". Von Neumann kalte den "den mest avanserte maskinen som er mulig i nåværende moderne metoder." Det var ikke forbigått inntil tilsynekomsten av Seymour Cray's CDC 6600 i 1964, som også noen gang er blitt kalt "første superdatamaskin", men 10 år etter NORC. Det er sant, imidlertid, at uttrykket "superdatamaskin" ikke var oppfunnet inntil noen år etter NORC, sannsynligvis i forbindelse med Ferranti Atlas eller CDC 6600. Uansett, mange historikere lister opp NORC som den første superdatamaskinen (eksempelvis [57]). En annen [40] kaller SSEC (også utformet ved Watson laboratoriumet) den første superdatamaskinen.

I følge IBM's historiske arkiv, "NORC's rykte ble utvidet bokstavelig talt utover jordlige grenser da astronom Dr. Paul Herget, Direktør ved Cincinnati Observatory, satte i stand å navngi en asteroid oppdaget i 1953 etter datamaskinen. (Asteroiden Norc går rundet solen en gang hvert 5.6 år i en bane mellom Mars og Jupiter.) Under Dr. Herget's ledelse, og økonomiske bidrag til avdelingen for marineforskning og den nasjonale forsknings funasjonen, var den jordlige NORC benyttet for å beregne banene av rom legemer, inkludert den mest eksakte banen for jordkloden for 1920-2000 perioden. I debatten om en av NORC's oppnåelser i mai 1956, sa Dr. Herget : 'Vi brukte 9 timers driftstid og fullførte flere beregninger enn det noen gang hadde blitt gjort noen gang i astronomiens historie.'"

REFRANSER

  1. Eckert, Wallace J, and Rebecca Jones (PHOTO), Faster, Faster: a simple description of a giant electronic calculator and the problems it solves, McGraw-Hill, New York, 1955 (TITLE PAGE); 160 p. illus. 24 cm. Rebecca (Becky) Jones, an Associate in Astronomy, was Dr. Eckert's Watson Lab assistant and (among other things) Friden calculator wizard, thus a "computer" in her own right [57].
  2. von Neumann, John, "The NORC and Problems in High-Speed Computing", IEEE Annals of the History of Computing Vol.3 No.3 (July-September 1981), pp.274-279.
  3. NORC, International Business Machines Corporation, 590 Madison Avenue, New York 22, NY (1954): Form 52-64444-0-20-12-54.
  4. The Bashe [4] and Pugh [40] books.
  5. The Grosch book [57].
  6. US Naval Proving Ground, NORC Programming and Coding Manual (1955), 58pp.
  7. US Naval Proving Ground, Computation and Analysis Laboratory, Dahlgren, Virginia, approx. 1957.
  8. Digital Computer Newsletter, Office of Naval Research, Mathematical Sciences Division, Vol.10, No.4, October 1958 [115].
  9. Explanatory Supplement to the Astronomical Ephemeris and Nautical Almanac, prepared jointly by the Nautical Almanac Offices of the United Kingdom and the United States of America: H.M. Nautical Almanac Office by Order of the Lords Commission of the Admiralty, London, Her Majesty's Stationey Office (1961).

Lenker (sist sjekket 16. mai 2019):

The IBM Naval Ordnance Research Calculator Columbia University Computing History Frank da Cruz / fdc@columbia.edu Denne siden ble opprettet: 2004 Siste oppdatering: 28 mars 2021